top of page
Foto van schrijverRaischa Hutten

Waar ben je NU?

Bijgewerkt op: 23 feb. 2022



De afgelopen maanden heb ik een geweldige groep yogales mogen geven. Het ging om een vervanging tijdens zwangerschapsverlof. Hoewel ik wist dat het tijdelijk was, betekende het dan automatisch ook dat ik er niet van mocht genieten? Natuurlijk niet. Toch handelen we in ons dagelijks leven wel vaak op zo’n manier. We zijn met iets bezig, maar zijn met onze gedachten al ergens anders. We zijn in gesprek met iemand, maar denken na over het avondeten. We bezoeken een museum, maar maken plannen voor de vakantie. We zijn op vakantie en kijken alleen maar foto’s.


En ik zal je eens iets vertellen…..alles gaat voorbij en daarmee is alles in het leven tijdelijk. Dat wil je helemaal niet horen. Ik weet het, maar het hoeft niet per definitie negatief te zijn. Als kind was je blij als je moeder tegen je zei: ‘ach kind, gaat wel weer over.’ Als je net van je fiets was gevallen en die irritante straatsteentjes je knie binnendringen, bijvoorbeeld. Of toen je wat ouder werd en je liefdesverdriet had om die ene leuke jongen die toch liever met Mathilda van klas 6G naar het schoolbal wilde. ‘Ach kind, gaat wel weer over.’ Gelukkig!


Dat zijn de minder leuke situaties, waar het fijn is om te horen dat het ook weer voorbij gaat. Maar hoe zit het dan met de leuke gebeurtenissen des levens? Dan word je toch iets minder vrolijk van de boodschap dat er ook weer een einde aan komt. Daar hebben ze iets op gevonden. Het moment. NU. Je hebt het vast wel op verschillende plekken voorbij zien komen. Leven in het moment. Allemaal even wazig zeker, want wat wordt er nu precies mee bedoeld? Dat je NU leeft. Dat je NU HIER bent….en dus niet DAAR.


Ter illustratie neem ik als voorbeeld de yogalessen die ik vervangen heb. Vanaf het begin wist ik dat ik de groep maar voor een bepaalde periode les zou geven, namelijk totdat de reguliere docente weer terugkeerde van haar verlof. Toch was ik daar zeker niet elke les mee bezig. Dat zou alleen maar voor afleiding zorgen en bovendien de pret van de les flink drukken. Dus elke les stond ik daar alsof alleen dat specifieke uur bestond. Daarbuiten was er even helemaal niks. Ik dacht niet aan hoeveel lessen ik nog had, welke boodschappen ik nog moest doen, wat voor weer het de volgende dag zou worden. Ik was alleen bezig met het lesgeven aan de groep mensen die voor me stond.


Dat werkt ook als je bijvoorbeeld een avond vrij heb, maar de dag erna weer vroeg moet werken. Je kunt dan de hele avond denken aan het feit dat je morgen moet werken, maar eigenlijk verpest je daar je hele avond mee. Misschien wil je vroeg naar bed en lijkt de avond daardoor ‘kort’. Juist dat maakt de vrije tijd die je wèl hebt des te waardevoller. Zonde toch als je die volledig aan je voorbij laat gaan, omdat je met je gedachten ergens anders zit.


Ik zeg niet dat het makkelijk is en het lukt waarschijnlijk niet om altijd ‘in het moment’ te zijn. Want hoe zit het dan met de toekomst? Soms moet je toch ook nadenken over toekomstplannen, takenlijsten, afspraken of je outfit van morgen? Jazeker! Maar daar heb je andere momenten voor 😊. Momenten waarop je je ook echt alleen daarmee bezig houdt. Juist zodat ze je niet afleiden als je bijvoorbeeld een gezellig avondje met vrienden doorbrengt.


Terugkomend op vervelende situaties waar je liever helemaal niet aanwezig bent. Stel je een pittige hardloopsessie voor, of een intensieve workout waar je alleen maar kunt denken: laat het alsjeblief snel voorbij zijn! Een geruststelling dan toch, dat er ook weer een einde aan komt. Laat het alleen niet de overhand krijgen. Als je alleen maar blijft denken aan het eindpunt, zul je alleen maar meer en meer weerstand oproepen. Met als gevolg dat ‘het moment’ des te langer lijkt te duren. Dat wil je juist niet. Laat het over je heen komen, accepteer het zoals het is en weet dat het ook weer overgaat.


Probeer eerst eens om stil te staan bij de positieve gebeurtenissen en ze niet aan je voorbij te laten gaan. Elk moment dat je volledige aanwezig bent is al een overwinning. Je zult merken dat je gedachten vanzelf kalmeren en je je minder gehaast voelt. Ook zullen gebeurtenissen beter tot je doordringen. Zo voorkom je dat je je gesprekspartner 3 keer hebt moeten vragen wat hij/zij nu zei, omdat je met je gedachten weer was afgedwaald. Ook leuk voor anderen dus. 😉

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page