top of page
Foto van schrijverRaischa Hutten

Thuis Bewegen (in Coronatijd)

Bijgewerkt op: 23 feb. 2022



Hoe gaat het bij jou? Vind je de motivatie om thuis te bewegen of komt het er maar niet van? Laten we eerlijk zijn, het is inderdaad niet hetzelfde. En als je gewend bent om naar groepslessen te gaan of de sportschool (om bij te kletsen natuurlijk 😉), ook net effe minder gezellig. Maar je moet toch wat, dus laten we eens kijken naar wat je wèl kunt doen.


Allereerst het allergrootste Voordeel Je hoeft er nu niet eens de deur voor uit! Mijn god, je hoeft je niet eens aan te kleden als je daar geen zin in hebt. Het enige dat je hoeft te doen is van die bank af te stappen en je bent al in je persoonlijke sportschool. Zo makkelijk kan het soms zijn.


Hoe Vaak? Moet je wel elke dag bewegen? Ten eerste, je moet helemaal niks! Besef je dat je iets aan beweging wil doen, omdat het goed voor je is. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je alles perfect voor elkaar hebt. Ja, elke dag minimaal 30 minuten bewegen is het streven. Maar bedenk je, er zitten 7 dagen in een week. Als je je erop richt om 5 van die 7 dagen ook maar íets aan beweging te doen, heb je het toch al netjes gedaan. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat ik van maandag t/m vrijdag aan beweging doe. Het weekend heb ik dan vrij. Misschien komen voor jou andere dagen beter uit, maar als je het bij 5 dagen houdt, heb je tenminste ook het gevoel dat je ergens vrij hebt. Maakt het een stuk makkelijker om vol te houden.


Kort en Simpel Wat doe je dan? Iets dat je enigszins een beetje leuk vindt en wat misschien wel aansluit bij ‘de sport’ die je normaal gesproken doet. Maar houd het simpel en kort. Misschien biedt jouw sportschool wel online lessen aan en anders kun je op Youtube een eindeloos repertoire aan sportlessen vinden. Of je zoekt een gratis app. Er zijn er zoveel! Zoek op type sport en kies dan filmpjes die niet te lang zijn. Je kunt het natuurlijk ook zonder filmpje doen, maar ik merk zelf dat het vaak fijner is om gewoon instructies te volgen dan dat je echt alles zelf moet samenstellen. Nu komt het belangrijkste, kies iets van maximaal een half uur. Ik doe zelf elke ochtend 20 minuten yoga. Gewoon een filmpje hoor. Het is net lang genoeg om me het gevoel te geven dat ik even yoga heb gedaan, maar niet zo lang dat ik het idee krijg dat het niet in mijn dagplanning past. Daarnaast doe ik 2-3 keer per week in de middag een cardiofilmpje van 10 minuten. Ja echt, maar 10 minuten, want ik vind cardio niet leuk, maar het pept me wel op. En omdat ik weet dat het maar 10 minuten is, kan ik me ertoe zetten om het toch te doen. Want die 10 minuten zijn zo voorbij. Dus houd het toegankelijk voor jezelf. Je kunt beter 5 dagen per week 20 minuten iets aan beweging doen, dan 1 keer per week 2 uur lang, waar je zo tegenop ziet dat je al buikpijn krijgt als je eraan denkt.


Het Tijdstip Kies een tijdstip dat voor jou uitkomt. En misschien is dat de ene dag in de ochtend en de andere dag in de avond. Prima, zolang het maar in je agenda en thuissituatie past. Des te minder kans heb je om excuses te verzinnen om het niet te doen.


De Rest is Extra Goed, je hebt nu het minimum aan beweging ingepland. Het kost je weinig tijd en moeite en je hebt je doel dus al behaald. Goed gevoel toch? Nou, de rest is dus extra. Is het een dag mooi weer, ga naar buiten. Ga wandelen, fietsen, rennen, berg beklimmen. Je weet dat het niet persé hoeft, want het minimum heb je immers al gedaan. Zo probeer ik bijvoorbeeld zo vaak mogelijk te wandelen en doe ik geregeld overdag of in de avond nog een yogasessie, gewoon omdat ik daar zin in heb. Of misschien ben je een dag erg enthousiast over een filmpje dat je toevallig bent tegengekomen en doe je wat langer oefeningen. Of je doet eens echt gek en neemt de trap in plaats van de lift 😉. Het kan allemaal.


Het is nu eenmaal even Anders Ja, het is anders. En nee, het is niet altijd even leuk. Weet dat het even behelpen is en probeer er het beste van te maken. Zie elke vorm van beweging die je doet als mooi meegenomen. Nog altijd beter dan helemaal niks. En ben je een dag tè enthousiast geweest en kun je de dag erna je armen niet eens meer boven je hoofd tillen, wees dan ook zo eerlijk naar jezelf en sla een dagje over. Let op, ik zeg hier eerlijk zijn naar jezelf. Excuses verzinnen is niet eerlijk zijn naar jezelf. Je hebt nu zelf gezien hoe weinig moeite het je kost om in beweging te komen. Dus hup, geen smoesjes meer en rol van die bank af 😉.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


Post: Blog2_Post
bottom of page