top of page
Foto van schrijverRaischa Hutten

Stappenplan Weekmenu

Bijgewerkt op: 23 feb. 2022



Elke maandag is het weer hetzelfde drama. Wat eten we deze week? Het liefst doe ik maar 1 keer per week boodschappen en dan is het wel handig om een weekplanning te maken. Wanneer ik dat namelijk niet doe loop ik als een kip zonder kop door de supermarkt en heb totaal geen idee wat ik moet kopen of nodig heb. Dan kom ik thuis met óf veel te veel eten, waar ik uiteindelijk nog niks mee kan. Óf te weinig eten, waardoor ik 2 dagen later alsnog met hetzelfde probleem zit opgezadeld. Of ik kom helemaal niet thuis, omdat mijn keuzestress de overhand krijgt en ik maar eindeloos rondjes door de winkel blijf lopen. Een planning dus, waarin ik alvast de maaltijden uitstippel voor de week. Overigens is deze planning niet in beton gegoten. Ik ben vrij om te schuiven hier en daar, maar de wetenschap dat ik voldoende eten in huis heb om de week door te komen, bespaart me kopzorgen. Een bijkomend voordeel is dat ik niet elke dag hoef te piekeren over wat te koken. Het nadeel daarentegen is dat ik één keer per week extra hard moet nadenken voor de hele week. Om nu te voorkomen dat me elke maandagochtend het zweet uitbreekt, heb ik een systeem bedacht. Een planning voor een planning dus. Zo zie je maar dat ik wat betreft bepaalde aspecten toch niet zo chaotisch leef 😉.


Stap 1: Aanbiedingen De reclamefolders van mijn supermarkten. Dat zijn er twee om precies te zijn. Daar moet ik het mee doen. Ik bekijk dus de folders om te zien wat er in de aanbieding is. Aan de hand daarvan heb ik meestal al 2, soms 3 gerechten voor die week. Ik koop niet lukraak alleen maar aanbiedingen, maar filter daarin wel op producten waar ik ook daadwerkelijk iets mee kan. Mocht nu bijvoorbeeld appelmoes in de aanbieding zijn deze week, wil dat niet zeggen dat ik het dan ook moet kopen. Appels wel. Appels kun je nooit genoeg hebben. Altijd kopen dus.


Stap 2: Voorraadcheck Dan komt de voorraadcheck. Een blik werpen op wat ik nog in huis heb en vaak brengt me dat ook weer op ideeën. Sowieso altijd handig om de bestaande voorraad te checken, alvorens richting een supermarkt te wandelen. Zonde om producten te kopen, die je nog in huis had. Dus de voorraad is gecheckt en daar zie ik bijvoorbeeld dat ik nog vlees in de vriezer heb liggen. Of ik vind een verdwaalde aubergine in de koelkast, die komende week echt op moet. Dan zorg ik ervoor dat ik die producten verwerk in de weekplanning. Weer 2 gerechten erbij.


Stap 3: Weersvoorspelling Klinkt misschien gek, maar ik houd het weer in de gaten bij het maken van mijn planning. Helemaal nu in het voorjaar, waar het weer nogal wisselvallig is, speelt dit een grote rol in mijn gerechtenkeuze. Als het fris buiten is, heb ik namelijk zin in heel ander soort eten dan wanneer het warm is. Bij warm weer eet ik liever salades, koude schotel of lichte gerechten. Terwijl ik op een druilerige lentedag veel gelukkiger wordt van warme en voedzame maaltijden. En ik weet wel dat de weervoorspelling nooit 100% accuraat is, maar ik probeer er wel zo veel mogelijk rekening mee te houden.


Stap 4: Tijdsbepaling Dan nu de agendacheck. Controleren welke afspraken er staan gepland voor de week en daarmee krijg ik een indicatie of er momenten zijn waarop ik (bijna) geen tijd heb om te koken. Dan kan ik ervoor kiezen om ergens in de week een grotere portie te koken, zodat ik de dag erna alleen hoef op te warmen. Of ik kies een simpel gerecht dat in ‘no-time’ klaar is (een gebakken ei bijvoorbeeld). Of misschien heb ik wel afgesproken om bij familie te eten en dan weet ik dat ik een dag helemaal niet hoef te koken, ook altijd leuk 😊.


Stap 5: Receptenboekje Nog even bladeren door mijn receptenboekje voor extra inspiratie. In dit boekje vind ik gerechten die regelmatig terugkeren op het menu. Gerechten die vrijwel doorlopend gegeten worden (want altijd hetzelfde is niet saai!), maar ik kom ook maaltijden tegen die ik al een hele tijd niet meer gemaakt heb. Vaak eet ik namelijk weken achter elkaar vrijwel hetzelfde en op een gegeven moment heb ik er genoeg van. Met een blik in mijn receptenboekje kom ik dan weer ‘nieuwe gerechten’ tegen. Zo blijven mijn maaltijden rouleren.


Stap 6: Experiment Is er dan nog tijd over. Een dag waarvan ik weet dat ik tijd heb (en de friettenten geopend zijn, mocht het verkeerd uitpakken), dan is er ruimte voor een experiment. Ik heb een verzameling recepten uit tijdschriften waarvan ik denk dat ik die ooit wel een keer zou willen maken. En op een moment als deze selecteer ik er een van. Indien deze goed uitpakt en voor herhaling vatbaar is, wordt het recept opgenomen in mijn receptenboekje. En dat was hem! Het weekmenu is samengesteld. Nu alle ingrediënten invullen op een boodschappenlijst, boodschappenlijst niet vergeten mee te nemen naar de supermarkt en boodschappen doen. En volgende week….weer precies hetzelfde.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page