top of page
Foto van schrijverRaischa Hutten

Sapkuur



Ik besloot om het toch een keer te doen. Om het uit te proberen en wel te zien wat het me brengt. Een 3-daagse Detox sapkuur. Na wat speurwerk ontdekte ik dat je zowaar een compleet pakket aan sapjes gewoon online kunt bestellen. Wel zo makkelijk. Na één druk op de knop ontving ik een pakket met 18 verse sapjes in alle kleuren van de regenboog en een begeleidende handleiding, waarin stond beschreven wanneer ik welk sapje mocht drinken. Ontgiften was nog nooit zo eenvoudig….zou je denken. Hier lees je mijn ervaring 😉


Voorbereiding

Allereerst een geschikt moment vinden. Ik heb ervoor gekozen om deze detox van maandag t/m woensdag te doen in een periode waarin ik (vrijwel) geen belastende verplichtingen heb. Ik weet immers niet hoe ik me ga voelen. Een precieze reden waarom ik deze sapkuur doe, kan ik niet echt geven. Ik ben eerder nieuwsgierig naar wat het kan doen. Een soort ‘reset’ van mijn systeem, zeg maar. We zullen zien..


Klaar voor de start, go!


Dag 1


Het detoxen kan beginnen met het eerste sapje om 08:00 uur ’s ochtends. En ik kan je vertellen, het is al meteen een zware teleurstelling. Hoewel ik weet dat de sapjes voornamelijk uit groenten bestaan- en dus vrijwel geen fruit bevatten- ben ik niet voorbereid op de smaak die groenten in sapvorm hebben. Nee, niet lekker. Maar ach, nog maar 17 sapjes te gaan, dus zo erg is het allemaal niet 😉. Gedurende de dag mag ik behalve de sapjes (6 per dag), onbeperkt water en thee drinken. Koffie met mate. Wel zo fijn om de smaak van de sappen mee weg te spoelen.


De eerste dag gaat best snel voorbij moet ik toegeven. Honger heb ik niet en ik heb niet echt moeite met overdag niet eten. ’s Avonds vind ik wat lastiger, omdat ik het prettig vind (en gewend ben) om de dag af te sluiten met een lekkere (warme) maaltijd.

In plaats daarvan ga ik maar in bad, terwijl manlief beneden een prakje voor zichzelf kookt.


Los van wat hoofdpijn voel ik me eigenlijk best ‘normaal’.


Dag 2


Na een goede nachtrust voel ik me, ondanks de opkomende honger, wakker en fit. Dat duurt echter niet lang. Vandaag begin ik op sommige momenten wel echt honger te krijgen. Het pluspunt is dat mijn buik leeg en rustig aanvoelt. Het nadeel is dat ik af en toe mijn maag proef…


Ik voel me zeker niet slecht, slap of zwak, maar merk wel dat mijn spieren totaal geen fut hebben. Ook mijn hoofd werkt vandaag niet helemaal mee en ik vind het lastig om me te concentreren.


Toch moet ik toegeven dat deze sapkuur ook wel een bepaalde mate van vrijheid geeft. Ik hoef geen rekening te houden met etenstijden, voorbereidingen of hoe ik me voel na een maaltijd. Ik hoef even helemaal niet na te denken over eten. Best wel rustig zo.


’s Avonds kan ik niet in slaap komen. Het lijkt wel alsof mijn hoofd ontzettend wakker is. Er gaat van alles door me heen. Niet zozeer op een gestresste manier, maar ik merk dat van alles en nog wat me bezig houdt. Uiteindelijk val ik dan toch in slaap. Nog maar 1 dag..


Dag 3


De dag duurt een eeuwigheid. Ik kan me nergens toe zetten. Ik heb honger, hoofdpijn, voel me suf en ben daarnaast super onrustig van binnen. Het lijkt alsof er ineens van alles naar boven komt. Alsof niet alleen mijn lichaam zich reinigt, maar ook mijn emoties even flink schoon schip maken. Ik weet niet wat ik met mezelf aan moet en vraag me af waarom ik hier ook alweer aan begonnen was.


Toch is er geen moment dat ik overweeg om hiermee te stoppen. Fantastisch voel ik me duidelijk niet, maar hij lijkt wel alsof dit even nodig was…


Ondanks het feit dat ik de hele dag al futloos en moe ben, kan ik ’s avonds de slaap niet vatten. Ik heb nu wel echt honger en kan niet stoppen met nadenken. Over van alles en nog wat, maar vooral over wat ik morgen als eerste ga eten.


En dan is het voorbij!

Trost dat ik het heb volgehouden.

Niet zeker wat het me heeft opgeleverd.


Wel word ik wakker met een platte buik en verrassend genoeg met energie! Ik heb zin in de dag en voel me helemaal niet meer hongerig.


Of ik het nog een keer zou doen?

Ehm..tja…het was een bijzondere ervaring om een keer mee te maken, maar om nou te zeggen dat ik me echt ‘schoon’ van binnen voel? Nee, eigenlijk niet.

Wel leeg, dat wel. En het gevoel dat mijn spijsvertering even rust heeft gekregen, was ook wel prettig.

Maar om nou te zeggen dat ik hier een jaarlijkse traditie van ga maken, nee bedankt 😉.


Wat ik het wel heel bijzonder aan deze ervaring vond was dat er zoveel door me heen ging. Ik begon opeens aan alles te twijfelen. Ik stond stil bij hoeveel aandacht onbelangrijke dingen in mijn leven krijgen en hoeveel tijd ik normaal bezig ben met voeding. Hoe druk ik me maak om mijn lijf en welke rol dat speelt in mijn leven. En hoe het eigenlijk veel belangrijker is om gewoon lekker in je vel te zitten.


Daarnaast vond ik het een openbaring om even uit mijn ritme en standaard gewoontes te ontsnappen. Onwennig in het begin maar het heeft mijn ogen geopend dat ik best zonder kan. Flexibel. Het hoeft allemaal niet vooraf uitgedacht te zijn. Ik kan best dealen met de omstandigheden zoals ze zich aandienen.


Vertrouwen in en op jezelf!

🙏


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page