top of page
Foto van schrijverRaischa Hutten

Relatieve Tekorten

Bijgewerkt op: 23 feb. 2022



Vorige week heb ik de uitslag gekregen van mijn bloedonderzoek en daaruit blijkt dat o.a. mijn vitamine- en mineralenstatus in orde is. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar wat kan ik daarmee?


De reden dat ik de dokter een naald in mijn arm hebben laten steken, is om eventuele tekorten uit te sluiten. Gezien mijn gezonde waardes, weet ik nu dat ik voldoende voedingsstoffen via mijn voeding binnenkrijg. Maar ook en zeker niet minder belangrijk dat mijn spijsverteringsstelsel goed genoeg werkt om deze voedingsstoffen op te kunnen nemen. Het kan namelijk voor komen dat er een tekort is, terwijl iemand toch genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. De gezonde stofjes worden dan niet goed opgenomen door het lichaam, bijvoorbeeld door problemen in de darmen of andere organen die niet goed functioneren. In het tweede geval is het handig om te weten dat er ondanks voldoende inname toch een tekort is ontstaan, zodat de oorzaak aangepakt kan worden. Bloedprikken is een ideaal middel om deze informatie makkelijk en snel boven water te krijgen.


Maar wat als de score van de uitslag nu prima is, maar je toch het idee hebt dat niet alles in je lichaam helemaal lekker loopt? Volgens de meting ben je kerngezond, maar zo voel je je niet. Ik spreek hier over relatieve tekorten. Een relatief tekort betekent dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt voor het gebruik van de meest primaire functies (zoals de werking van de organen), maar niet voor de vele secundaire functies (zoals cellulaire metabolische processen, enzymatische processen en hormonale processen in het lichaam). Het lichaam komt pas optimaal toe aan deze secundaire functies bij voldoende aanbod van de juiste voedingsstoffen. Indien je dus net genoeg binnenkrijgt voor de basisfuncties van het lichaam, blijft niks meer over voor alle secundaire processen. En dat kan een reeks aan vage gezondheidsklachten veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdpijn, vermoeidheid, allergieën en spijsverteringsklachten.


‘Geslaagd’ voor de bloedtest zou je dus kunnen vergelijken met een ‘6’ als rapportcijfer. Het minimum voor een voldoende. Daar is zeker niks mis mee. Je kunt je fit en gezond voelen bij deze score. Maar heb je het idee dat het wel beter kan? Houd dan in je achterhoofd dat niet alleen de hoeveelheid voedingsstoffen die je binnenkrijgt van belang is, maar vooral het optimaal benutten ervan. De opname van vitaminen en mineralen in je lichaam wordt echter flink verstoord door o.a. de volgende factoren:


Suiker Cafeïne Stress Onvoldoende slaap


Klinkt als een open deur? Klopt, zo simpel kan het zijn! Stap voor stap, één ding tegelijk.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page