top of page
Foto van schrijverRaischa Hutten

Overweldigd & Onrustig

Bijgewerkt op: 23 feb. 2022

Soms heb ik van die weken dat er veel speelt, ik veel moet regelen, ik ruimte in mijn agenda te kort kom en er van de zen yogadocente weinig over is. Voor mij is dit zo’n periode. Ik merk dat ik me overweldigd voel en dat mijn hoofd constant ‘aan’ staat. Meegesleurd door mijn dagelijkse routine raak ik langzaam het overzicht kwijt en verlies ik grip op mijn week. Een gevoel van onrust overschaduwt mijn bezigheden, waardoor ik niet aan rust en ontspanning toe kom.


Het kan ermee te maken hebben dat de verbouwing waar ik al zo lang naar uit kijk nu eindelijk van start is gegaan. Of het ligt aan het feit dat ik tijdens mijn vakantie niet voldoende losgekomen ben van mijn reguliere ritme. Wat de oorzaak ook is, tijd om in te grijpen!


Dit is wat ik heb gedaan om mijn rust weer terug te pakken.


Organisatie

Het eerste dat ik heb gedaan, is de tijd nemen om alles wat mij bezighoudt in kaart te brengen. Daardoor ontstaat er ruimte om alles eens van een afstand te bekijken. Heb ik het echt zo druk of lijkt het alleen maar zo? Zijn er taken of afspraken die ik anders kan organiseren? Zijn er plekken in mijn agenda waar ik ruimte kan maken?

Het gekke hiervan is dat ik uiteindelijk geen wezenlijk grote veranderingen heb doorgevoerd, maar alleen alles op een rijtje zetten heeft mij al enorm geholpen!


Een paar voorbeelden:


· Ik maak een weekmenu

Zo hoef ik niet elke dag na te denken over het avondeten.


· Ik sta op tijd op

Op doordeweekse dagen sta ik altijd om 07:00 uur op. Ik vind het fijn als ik de ochtend rustig kan beginnen en me niet hoef te haasten. In het weekend zet ik (als ik geen les hoef te geven) geen wekker, maar ik merk dat ik ook dan meestal best vroeg wakker ben. Ik vind dat geen probleem, want dan heb ik langer van de dag 😉.


· Ik bundel (kleine taken) en handel ze in één keer af

Niks vervelender dat kleine rottige klusjes die telkens door mijn dag heen fietsen. Daarom bundel ik taken die niet direct hoeven worden opgepakt en handel ze op vaste momenten in één keer af.


· Ik mail mezelf als ik iets niet mag vergeten

Om te voorkomen dat mijn hoofd overloopt van alles wat ik moet onthouden, noteer ik alles dat ik niet mag vergeten. Ik heb ervoor gekozen om mezelf te mailen, omdat ik niet altijd een notitieboekje bij me heb en ik notitie apps op mijn telefoon niet praktisch vindt. Het belangrijkste is dat ik ‘de boodschap’ genoteerd heb. Hoe en in welke vorm maakt eigenlijk niet uit. Voor mij werkt dit het meest overzichtelijk.




Overgave

Met mijn nieuw herwonnen overzicht hoef ik me niet meer contant af te vragen of ik dingen vergeten ben en ik hoef me niet meer bezig te houden met alles wat ik nog moet doen. Ik mag vertrouwen op mijn planning en me overgeven aan de wetenschap dat ik orde heb geschapen in de chaos. Dat geeft me de rust om:


· Dingen met aandacht te doen

En nee! Dat betekent niet dat ik tijdens de afwas met mijn borden sta te knuffelen, maar wel dat ik me volledig kan concentreren op waar ik op dat moment mee bezig ben. Zonder afleiding. Zonder in mijn hoofd al bezig te zijn met mijn volgende taak. Zonder haast.

Ik doe één ding tegelijk en kan daar helemaal in op gaan.


· Ik houd me niet bezig met zaken die nu niet van belang zijn

Er zijn van die taken waarvan ik weet dat ik ze moet doen, maar eigenlijk zijn ze nu (nog) helemaal niet van belang. Naar mijn idee heeft het dan helemaal geen zin om me daar nu al mee bezig te houden. Ik schrijf het op (zodat ik het niet vergeet) en kom erop terug wanneer het wèl nodig is. De reden daarvoor is simpel: als ik me er nu al mee bezig houd, doe ik dubbel werk. Want tegen de tijd dat ik er echt iets mee moet, zal ik de zaak nog een keer moeten bekijken. Een stom voorbeeld om te illustreren wat ik bedoel. Stel ik heb een afspraak op een onbekende bestemming en ik weet de route ernaartoe niet. De afspraak is pas over 3 weken. Ga ik dan nu al kijken hoe ik moet rijden? Tegen de tijd dat ik er daadwerkelijk naartoe moet, ben ik het alweer vergeten en moet ik het dus opnieuw opzoeken. In plaats daarvan houd ik er rekening mee dat ik voor mijn afspraak de tijd neem om de route te bestuderen en aan de hand daarvan mijn reistijd kan plannen.


· Ik kijk niet voortdurend op mijn telefoon

Geen afleiding. Punt.


Ontspanning

Voor hand liggend, ik weet het, maar o zo belangrijk. Ik probeer ontspanning te vinden in dingen die ik leuk vind om te doen. En dat kan in mijn geval ook werk gerelateerd zijn. Ik kan er (gelukkig) enorm van genieten om les te geven, maar ik kan net zo goed ontspanning vinden in een avond lui op de bank tv kijken. Het ligt er maar net aan waar ik behoefte aan heb.


Mijn lijstje van ontspannende bezigheden:

· Yoga (duh!)

· In mijn dagboek schrijven

· Lezen

· Wandelen

· Sociale contacten (gezelligheid)

· Een pyjamadag met Netflix


Tot slot, de meest ontspannende bezigheid.

Ik maak me gewoon niet meer zo druk!

Nee, echt, het is zonde van de tijd.

Geen tijd om te poetsen, nou jammer dan. De katten kotsen over mijn nieuwe fotoalbum. Dat is balen, maar echt geen wereldramp. Mijn haar dat niet zit zoals ik wil, daar heb ik mee leren leven.


Als ik me overal druk over zou moeten maken, blijft er geen tijd meer over om te leven!




4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page