top of page
Foto van schrijverRaischa Hutten

Ontbijtkwesties

Bijgewerkt op: 23 feb. 2022



Vandaag heb ik pas om 12.00 uur ‘ontbeten’. Met havermout ja 😊. Aangezien ik gister een avonddienst draaide, zat ik om 23.00 uur nog met een boterham op de bank. Waar ik vorige week vrijdag nog braaf mijn kommetje pap om 8.30 uur naar binnen werkte, stond ik vandaag eens stil bij het feit dat ik helemaal geen honger had. Als ik thuiskom na een avonddienst heb ik nu eenmaal honger, met laat eten tot gevolg. Niet erg verwonderlijk dus, dat ik de volgende morgen nog niet zit te springen om een ontbijtje. Ik merkte op dat ik de voorafgaande weken meer uit gewoonte at, dan uit een daadwerkelijke behoefte. De gewoonte van ontbijten, omdat het zogenaamd zo hoort. Het belang van eten in de ochtend wordt ons in veel voedingsadviezen zó op het hart gedrukt, dat je bijna bang zou worden van het ontbijt overslaan. Maar is dat wel zo?


Nou, ik kan je verzekeren dat ik vanochtend prima functioneerde. Tijdens de sportles die ik gaf, bruiste ik juist van de energie! Wat ik hiermee wil zeggen is dat veel voedingsadviezen gericht zijn op de gemiddelde standaard persoon. Een ontbijt is zeker van belang, aangezien het vlammetje in ons spijsverteringsstelsel in de ochtend en de vroege middag het felst brandt. Niet gek, als je bedenkt dat de meeste mensen overdag het actiefst zijn. In de avond gaan we het vaak wat kalmer aan doen en verbruiken we dus minder energie. Vandaar ook dat ‘avondsnacken’ in het algemeen wordt afgeraden, aangezien je juist op die momenten minder energie nodig hebt en alles wat je binnenkrijgt dus ook minder goed verbrandt. In dit ritme heb je overdag juist de meeste energie nodig en verbrand je deze ook het best. Een goede start van de dag d.m.v. een voedzaam ontbijt is daarbij zeker een aanrader.


Gelukkig is niet iedereen hetzelfde. Neem als voorbeeld mijn situatie. Tijdens een avonddienst ben ik juist ’s avonds zeer actief. Net als iemand die er bijvoorbeeld voor kiest om zich in de avond nog flink in het zweet te werken in de sportschool. Mijn spijsvertering draait nog op volle toeren. Voor mij is laat eten in de avond dus geen ramp, maar een benodigdheid. Wat wel weer als gevolg heeft dat ik daardoor vroeg in de ochtend geen honger heb en dus liever niet ontbijt die dag. Het ontbreken van dat hongergevoel is een signaal dat mijn darmen nog wat rust nodig hebben. Net zoals wij zelf rust nodig hebben, heeft ons spijsverteringsstelsel dat ook. Gun je lichaam en daarmee je hele spijsverteringsstelsel daarom dus af en toe de rust die ze nodig heeft. Dat betekent overigens niet dat je ineens met een stopwatch bij je koelkast moet gaan staan. Wat het wel betekent is anticiperen op de signalen van je eigen lichaam. En dat kan mèt of zonder ontbijt.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page