top of page
Foto van schrijverRaischa Hutten

Je moet ergens beginnen

Bijgewerkt op: 23 feb. 2022



Nu ik mijn studie voedingsdeskundige heb afgerond, sta ik te popelen om de theorie ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. En laat er nu toevallig net een jaarwisseling op de agenda staan. 1 januari 2020, here we go!


Hoe het begon

Wat ik vooral merkte tijdens het studeren, was dat ik bij elk nieuw hoofdstuk dacht: jaaaa, dat ga ik allemaal doen, toepassen, aanpassen en veranderen. Vanaf nu ga ik alles anders doen. Nou, dat werkt niet. En dat blijkt puur uit het feit dat ik het niet gedaan heb. Hoe enthousiast en vol goede moed ik ook was tijdens het studeren, het is gewoonweg niet te doen om je hele levensstijl in een keer om te gooien. Daarbij is het ook maar de vraag waarom je dat zou willen. Mijn mening, nu ik geleerd heb welke invloed verschillende voedingsmiddelen daadwerkelijk op mijn lichaam hebben, is dat bepaalde aanpassingen wel degelijk bijdragen aan een verbeterde gezondheid. Toch is het niet te doen om al deze informatie in één keer te converteren in een nieuw aangepast eetpatroon. Dat is namelijk waar de meeste goede voornemens als snel in de vergetelheid raken. Waarom diëten niet werken en we telkens weer terugvallen in ons oude vertrouwde en bekende patroon. Te veel willen veranderen in één keer houdt niemand vol.

Om te zorgen dat het wèl lukt, ga ik stap voor stap mijn voedingspatroon aanpassen. En dat begint met het schrappen van de grootste (en meest voor de hand liggende) boosdoener: suiker. Dat suiker niet goed voor je is, weten we allemaal en daarom ga ik daar ook niet verder op in. Voor mij is dit het begin van een eetpatroon waar ik me goed bij voel.


De start

‘Nog eentje dan, nog eentje dan’, zingt Jochem Meyer in zijn show ‘Adem in, adem uit’. En zo is het maar net! Ik pak één chocolaatje, aah, nog eentje….en nog eentje en binnen de kortste keren is de schaal met chocolade kerstboompjes die mijn moeder zo nodig op tafel moest zetten helemaal leeg. Of een avondje film kijken op de bank: daar hoort iets lekkers bij…of toch niet? Mijn energieniveau keldert enorm, ik word duf in mijn hoofd en heb geen zin meer om actief te zijn. Toch houd ik zelf mijn suikerverslaving in stand, met telkens weer datzelfde excuus: nog eentje dan. Daar wil ik vanaf en dat kan alleen door suiker eerst volledig te schrappen.


De spelregels

De belangrijkste: geen zoetigheid. Dat houdt o.a. in: geen koekjes, snoepjes, chocola, gebak, chips en borrelnootjes. Deze lijst is natuurlijk niet compleet, maar het idee mag duidelijk zijn. Verder gebruik ik geen suiker in koffie/thee, geen frisdranken of vruchtensappen en geen zuivel met smaakjes. Dat zijn voor mij de belangrijkste. Verder is er tegenwoordig natuurlijk aan bijna alles wat we in de supermarkt kunnen kopen, suiker toegevoegd. Maar ik wil nog niet zover gaan om ook dat allemaal te schrappen. Niet op de zaken vooruit lopen, dat komt later wel.


Mijn situatie

3 dagen per week werk ik in de horeca en daarnaast geef ik 4 uur sportlessen per week. Ik doe aan yoga en houd van wandelen. Ik ben gek op havermout en appels en deze zul je dus ook regelmatig terugzien in mijn weekoverzichten. Ik streef naar 3 maaltijden per dag, alhoewel dat in verband met wisselende werktijden/activiteiten niet altijd haalbaar is. Aangezien ik geen culinair wonder ben, houd ik van eenvoudig te bereiden voedsel waar ik geen ingrediëntenlijst van 3 pagina’s voor nodig heb. Ik doe op maandag boodschappen voor de hele week. Af en toe moet ik wel een 2e keer naar de winkel, als iets niet lang genoeg houdbaar is, of als ik (weer) eens iets vergeten ben. Tot slot heb ik het geluk om dit samen met manlief te doen, zodat we elkaar kunnen steunen en niet onnodig in de verleiding komen.



Je moet ergens beginnen

De hele maand januari zal ik elke week een overzicht posten waarin je kunt zien wat mijn bezigheden waren en wat ik gegeten heb. Bewust heb ik portiegroottes achterwege gelaten, aangezien dit per persoon verschilt en je dus helemaal niks aan die informatie zou hebben. Het is helemaal aan jou wat je met al die info doet. Ben je nieuwsgierig ‘hoe anderen het doen’ en wil je alleen meekijken? Prima. Wil je zelf ook veranderingen aanbrengen? Laat dit dan als een duwtje in de rug voor je werken. Wat het ook is dat je bewogen heeft om op deze pagina uit te komen, voel je vrij om je eigen conclusies te trekken en vragen te stellen als je daar behoefte aan hebt. We gaan beginnen!

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page