Een magnifieke planning en een tiental lijstjes. Wat was ik toch goed voorbereid.
Je raadt het al. De praktijk bleek totaal anders uit te vallen en mijn planning liep al snel in de soep.
Een kast die ik had besteld was spoorloos verdwenen (uiteindelijk wel nog opgedoken), gordijnen ophangen (en inkorten) bleek toch enkele uren langer te duren dan ik had berekend en na het 10e bezoek aan Ikea begon er toch echt stoom uit mijn oren te komen.
De dag dat de website online zou moeten, verschenen er opeens foutmeldingen en moest ik mijn vriendinnetje (tijdens haar weekendje weg) stalken om me te helpen. En de week dat ik startte met lesgeven, lagen mijn o zo leuk opgehangen schilderijtjes op de grond, bleek mijn favoriete shirt nog in de was te liggen en was ik zelfs vergeten om mijn telefoon op stil te zetten.
Dit is nog maar een kleine greep uit alles wat er afgelopen weken anders is verlopen dan gepland.
Of anders dan ik verwacht had, is misschien beter uitgedrukt.
Schrijf ik dit om te zeuren dat het zo zwaar was?
Nee, integendeel!
Ik wil je laten zien dat jij niet alleen bent. Want hoogstwaarschijnlijk bevind jij je ook wel eens in stressvolle situaties.
Heel vervelend om dit te zeggen, maar daar ontkomen we niet aan. Hoe cliché het ook klinkt: het hoort bij het leven. Het zal bij iedereen wel verschillen of je meer of minder van dit soort situaties tegenkomt. Maar het feit blijft, we ontkomen niet aan stress.
En dat is helemaal niet erg.
Want het ervaren van stress is het probleem niet. Hoe we ermee omgaan bepaalt de invloed die het op ons heeft. Dus hoe kunnen we ervoor zorgen dat, als we al stress ervaren, het ons niet volledig in zijn greep krijgt?
Stel je stress eens voor als een moment opname. Je schrikt van iets (stressmoment), je schilderij is van de muur gevallen (stressmoment), je staat in de file waardoor je te laat op je afspraak komt (stressmoment). Vul zelf maar verder in. Ik weet zeker dat je nog genoeg scenario’s kunt bedenken.
Het zijn allemaal scenario’s waarin de werkelijkheid op dat moment niet overeenkomt met de verwachtingen die jij hebt. Het loopt anders dan jij wilt. Bam, daar is de stress.
We hebben moeite met het accepteren van situaties die niet passen in ons voorbeeldplaatje.
Het verlies van controle, is waar we niet tegen kunnen.
Laat dat nou precies hetgeen zijn dat je met yoga oefent.
Accepteren wat er op dat moment is. Gewoon zoals het is.
Je kunt er namelijk niets aan veranderen.
Als jij in een yogahouding zit en jouw ideaalplaatje is om je been in je nek te leggen. Kun je zo verkrampt gaan zitten als je wil. Maar dat been komt daardoor niet dichter bij je nek.
Accepteren wat is. Precies zoals het is.
Je mag het niet leuk vinden hoor. Dat accepteren.
Maar pas als je tegen jezelf zegt: ok, het is wat het is……en nu?
Dan kun je verder. Ga je voorbij aan de stress en laat je het onaangename moment voor wat het is.
Want nogmaals. Je kunt er niets aan veranderen. Dus voordat je gedachten met je aan de haal gaan, sta hier eerst even bij stil. Neem een moment om dit besef te laten doordringen. Je kunt er nu niets aan veranderen. Het enige dat je kunt doen is bepalen hoe je verder gaat. Misschien kun je je planning bijstellen, je verwachtingen aanpassen vanuit de situatie waar je je op dat moment in bevindt. En hé, als je daar even van baalt, is dat helemaal ok. Om daarna vooruit te kijken en te onderzoeken wat je wel kunt doen.
Misschien ligt je been niet in je nek, maar je traint wel je flexibiliteit 😉.
Als je mij vraagt of ik de weken voorafgaand aan de opening van de yogastudio als stressvol heb ervaren, antwoord ik met ja en nee.
Ik heb (meerdere) momenten van stress ervaren ja. Maar ik kon ze ook weer los laten, waardoor ik me zeker niet continu in een stress situatie bevond. En zelfs heb kunnen genieten van het creëren van iets moois 😊 .
Liefs,
Raïscha
Bình luận