top of page
Foto van schrijverRaischa Hutten

Het Einde van Suiker

Bijgewerkt op: 23 feb. 2022



Suikvervrije januari is voorbij! Of dat ook het einde betekent van mijn suikervrije periode, betwijfel ik. Als ik terugkijk op de afgelopen 4 weken, is het me bijzonder goed bevallen. Toegegeven, het begin was (op z’n zachtst gezegd) futloos en onwennig. Toch is het onvoorstelbaar hoe snel een nieuwe gewoonte gewenning kan worden…met de juiste ‘mindset’. En die ‘mindset’ maakt wel degelijk verschil. Ik heb mijzelf niet puur alleen suiker ontzegd. In plaats daarvan heb ik begin dit jaar de bewuste keuze gemaakt om beter voor mijzelf te zorgen. De wil om me goed, energiek, helder en gezond te voelen. Suiker achterwege laten diende als middel om dat gevoel te bereiken. En beter voel ik me zeker! Daarmee zal ik niet beweren dat ik nooit meer suiker zal eten. Af en toe kan het best lekker zijn. En terwijl ik dit nu schrijf, vraag ik me af wat ik nu écht gemist heb. En ik kan niks bedenken. Des te langer ik zonder suiker leef, des te vanzelfsprekender het wordt en ik er niet eens meer naar hunker. De zoete smaak is verdwenen uit mijn geheugen en het enige dat overblijft is de herinnering aan het suffe, duffe, uitgeputte en opgeblazen gevoel dat suiker mij gaf.


Dit is hoe ik me voel na een maand zonder suiker: *minder blubberig 😊 – ik bedoel daarmee ‘iets strakker’ *energieker *lichter (‘maar’ 1,5 kg, gewichtsverlies was niet het doel, wel een mooie bijkomstigheid) *meer helderheid in mijn hoofd *minder last van inzinkingen *betere nachtrust -> door het herstellen van een natuurlijk dag- en nachtritme


Persoonlijk vind ik deze punten al de moeite waard om ‘geen suiker’ voort te zetten, maar een nòg zwaarwegender punt voor mij is wel het gevoel van vrijheid. Alsof er een last van mijn schouders is gevallen. Het feit dat ik nu niet meer hoef te twijfelen om wel of geen koekje bij de koffie te nemen. Niet langer piekeren over het feit dat ik vandaag een gebakje heb gegeten en dus morgen een ‘balansdag’ moet invoeren. Geen keuzestress meer op de zoetafdeling van de supermarkt. Ik eet wanneer ik honger heb en op die momenten heb ik ook behoefte aan vóedsel. Voor mij stopt het dus niet aan het eind van deze maand. En mocht je het wellicht ook eens willen proberen, om een maand geen suiker te eten. Weet dan dat het zeker niet betekent dat je elke dag havermout moet eten als ontbijt (zoals ik). Doen wat bij je past is het aller belangrijkst. En misschien kan ik je in de toekomst wel helpen om daar een weg in te vinden.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Post: Blog2_Post
bottom of page