top of page

Focus

Bijgewerkt op: 23 feb. 2022



De dag dat ik vertrok richting de Achterhoek om een intensieve yogaopleiding te volgen, is al ruim 3 maanden geleden. Inhoudelijk heb ik nog niet veel gedeeld wat betreft mijn ervaringen. Dat komt puur door het feit dat ik zelf ook tijd nodig heb gehad om alles te verwerken en te ontdekken hoe ik bepaalde kennis wil toepassen in mijn eigen leven. Dat is een proces dat nog volop in werking is en natuurlijk nog voor een heel lange tijd een rol zal spelen in de manier waarop ik omga met de ‘ups & downs’ van het leven.


Toch is er ondertussen al het een en ander op zijn plek gevallen en wat ik persoonlijk als meest waardevolle bevinding kan bestempelen is wel hoe belangrijk focus is. En vooral ook hoe makkelijk het is om deze te verliezen (of zelfs niet eens te hebben). Wat ik bedoel met het woord focus is je concentratie richten (en behouden) op een specifiek ding. Dat ding hoeft zeker niet het vlammetje van een brandende kaars te zijn, maar kan juist van alles zijn. Een doel, een gesprek, een boek, een bezigheid, een levensvisie, een gezonde levensstijl, alles kan, alles mag.


Het doel dat ik had om de yoga opleiding te volgen, was een betere yogadocente worden. Klinkt logisch, maar in werkelijk was ik met 10.000 andere dingen bezig. In mijn hoofd. Ik stond ervan versteld hoe makkelijk ik mijn aandacht verloor en dus niet volledig aanwezig was bij hetgeen ik aan het doen was. Terwijl ik thuis alle zaken netjes had afgehandeld en er dus helemaal niks was om me druk over te maken. Daarbij werd het me ook nog makkelijk gemaakt. Telefoons waren in de yogaruimte niet toegestaan (vond ik niet erg). Koffie was verboden (verschrikkelijk, maar het wende snel). En vrijwel geen interactie met de ‘buitenwereld’. Toch zwierven mijn gedachten alle kanten op. Ik dacht na over het avondeten, de lesstof, een toekomstplan voor de komende 10 jaar en vroeg me af ik een piercing zou nemen.


Op zich allemaal niet zo erg. Maar wat als ik je vertel dat die focus behouden juist de sleutel is voor een gezonde levensstijl. Geen dieet, maar een blijvende verandering in je eetgewoonten. Bedenk je eens dat je de beslissing maakt om gezonder te leven. Keer op keer zul je worden afgeleid. Of het nu in de supermarkt is met hun eindeloze gangen vol met ‘lekkers’. Op een verjaardag, waar toch verwacht wordt dat je dat stukje vlaai aanneemt. Of drukke dagen wanneer je niet veel tijd hebt om te koken en die folder van de pizzeria uit zichzelf uit de keukenla kruipt. Allemaal (grotendeels) invloeden van buitenaf waar je geen invloed op hebt. Het is dus aan jou om te bepalen hoe je daarop reageert en hoe je daarmee omgaat. En zodra jij je focus verliest, vergeet je even ‘waar je het allemaal voor doet’ en ben je veel sneller geneigd om in die afleiding te bijten. Heb je echter je doel helder voor ogen, biedt dat je de houvast die je nodig hebt en kun je beslissingen daarop afstemmen. Een doel zonder focus is als de ‘mañana mañana’-uitspraak waar we de Spanjaarden mee bespotten. Ach, morgen is ook een dag. Daar gaan we van uit ja, maar als je dat elke dag zegt, komt je uiteindelijke doel nooit dichterbij. En soms lijkt het misschien wel, hoe hard je ook je best doet, dat je niet vooruit gaat. Juist dan, verlies je focus niet en heb vertrouwen dat je de goede kant op gaat.


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page